lördag 23 mars 2013

Flapjacks!

Kände mig huslig och gjorde flap jacks igår. De blev supergoda och perfekta att trycka i sig efter ett löppass, när hungerkoman infunnit sig!

7 dl havregryn blev istället; 4 dl havregryn, 1,5 dl rågflingor och 1,5 dl dinkelflingor (=7dl). Sockret byttes mot kokossocker, sirap mot honung och istället för sylt så blandade jag ihop färska hallon, blåbär och fiberhusk (binder vätska). Nöjd! :)

Sen kan man såklart fundera på om kokossocker verkligen är bättre än vanligt socker, men det jag är ute efter är lågt GI och då är det perfekt! Nästa gång ska jag testa att pimpa dem med lite torkade superfruits och nötter också. Kanske går det att slänga i ägg/kesella också för lite mer protein?






Från sockertjocken.se: "Att kokossocker har ett lågt GI värde på 35 (inte påverkar vårt blodsocker så mycket) betyder absolut inte att det är bra. Det låga värdet kommer av den höga andelen fruktos som först  måste brytas ner i levern (vilket ger det låga GI värdet)  innan det blir till glukos (=socker och kan tas upp i blodet.) Vad man däremot brukar “glömma” berätta är att det är far more fettinlagrande än vanligt socker. HFCS – high fructose corn syrup har ni säkert hört talas om. Var äter man mängder av det?  USA. Vad har man för major hälsoproblem där? Fetma."

2 kommentarer:

  1. Gah creepy! Igårkväll gick jag och tänkte "hm, kanske man skulle ta å göra någon sorts protein/sports-bar att ha de dagar man tränar?"...! Haha :-) Tack för receptet. Intressant med kokossocker. Hade inga ingredienser igårkväll så det kanske får bli helgens projekt.. /Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, testa! Det blev verkligen tokgott! Inte så mkt protein iofs, men det går säkert att pimpa m ägg eller kesella också! :)

      Radera